Sosyal Medya:

Isıtma, Soğutma, Sıcak Su Sistemleri Nelerdir?

Yerden ısıtma sistemleri

 

Bir yerden ısıtma sisteminde ısı, borulardan yer yapısına aktarılmaktadır. Böyle bir sistem kendi başına yeterli olabilir ya da geleneksel radyatör ısıtması ile birlikte kullanılabilir. Radyatör ile yerden ısıtma sistemleri arasındaki fark pompalanan malzemenin sıcaklığı ile ilgilidir. Radyatör sistemleri 80 ° C’ye varan çalışma ısıları ile 20 – 40 ° K’lık fark sıcaklığı için tasarlanabilir. Bir yerden ısıtma sisteminde çalışma ısısı asla 40 ° C’yi aşmamalıdır ve fark sıcaklığı 5 – 8 ° K’da tutulmalıdır. Yerden ısıtma sistemi daima aşırı yüksek ısı beslemesinin önlenmesi için bir karıştırma devresine sahip olmalıdır.

Bir yerden ısıtma sistemi çok farklı şekillerde tasarlanabilmektedir ve üreticilerin her birinin izlenmesi gereken kendi kuralı vardır ancak bazı ilkeler aynıdır. Örneğin:

- Her bir odanın kendi kontrol sistemi bulunmalıdır.
- Tüm devreler aynı yük kaybını verecek şekilde dengelenmeli ve pompa, devreye göre en yüksek yük kaybına dayanılarak belirlenmeli ve seçilmelidir.
- Boru devresi asla 120 m’yi aşmamalıdır.
- Yerden ısıtma sistemi, aynı boyutlu binalar için bir radyatör sistemine oranla daha yüksek pompa kapasitesi gerektirmektedir. Bunun nedeni yerden ısıtma sistemlerinde yük kayıplarının nispeten yüksek olması ve fark sıcaklığının düşük olmasıdır.

 

Güneş paneli sistemleri

Yukarıda tanımlanan sistemler gibi, solar panel sistemleri su bazlı sistemlerdir ve bir sirkülâsyon pompasının kullanılmasını gerektirir. Normal ısıtma uygulamalarına oranla daha yüksek ve daha değişken sıcaklıklarda çalışırlar. Güneş panelleri çatıya yerleştirildiği için su içerisinde sıkça, bir tür antifriz madde kullanılır. En sık kullanılan antifriz maddesi glikoldur. Glikolun eklenmesi, suyun yoğunluğunu ve viskozitesini artırmaktadır ve pompanın seçimi sırasında buna dikkat edilmelidir.

Yakın gelecekte güneş panelleri temel olarak normal su sirkülasyon sistemlerine takviye olarak görülmektedir.

 

Soğutma sistemleri

Bir soğutma sisteminin tasarımı büyük oranda seçilen soğutma maddesine bağlıdır. Farklı soğutma maddeleri farklı yoğunluklara sahiptir ve boru içinde farklı seviyelerde sürtünmeye yol açarlar. Bu nedenle, pompa seçiminde soğutma maddesini de hesaba katmalısınız.

En sık kullanılan soğutma maddeleri tuzlu su ve glikollu sudur. Soğutma maddesi soğudukça borularda daha fazla sürtünmeye neden olacaktır. Pompanın boyutlandırılması sırasında bu durum dikkate alınmalıdır. Farklı soğutma maddeleri için gereken pompanın seçimi için gerekli bilgiler soğutma maddesi ile birlikte sunulmaktadır.

Soğutma sistemleri genellikle hibrit sistemlerdir. Soğutma sistemleri, buzlanma riskinin önlenmesi için genellikle, örneğin %30 gibi belirli bir asgari akışı gerektirmektedir. Vanalar kapandıkça, buharlaştırıcı boyunca diferansiyel basma yükü azalır. Bir kontrol cihazı bunu algılar ve minimum bir akışı temin etmek için bypass vanasını açarak soğuk besleme suyunu ılık dönüş suyuna karıştırır.

 

Sıcak su sistemleri

Çoğu ısıtma sistemi ile karşılaştırıldığında sıcak su sistemlerindeki en belirgin fark bunların açık sistemler olmasıdır. Sıcak suyun binadaki herhangi bir musluğa çabuk beslemesini temin etmek için sıcak su sistemi genellikle bir döngü sistemine, yani ikinci bir dönüş borusuna sahip olarak tasarlanmaktadır. Bu, sıcak sudan ve dolayısıyla enerjiden tasarruf sağlamaktadır.

Dönüş devresi akışı genellikle çok düşüktür; bu yüzden küçük bir pompa yeterlidir. Aşırı büyük boyutlu bir pompa seçildiğinde daha çok enerji harcanacak ve su hızının gereksiz yüksek olması nedeniyle sistemde gürültü meydana gelecektir.

Korozyonu önlemek için daima bronz ya da paslanmaz çelikten imal edilmiş pompa gövdeleri kullanın. Sıcak su devrelerinde bulunan tatlı su daima oksijen içermektedir.

Pompa Sistemleri kategorisindeki diğer başlıklar